Start

Måste hela leverantören uppfylla kriterierna för reserverad upphandling?

Hej! I en reserverad upphandling: Var går gränsdragningen för vad som kan räknas som en skyddad verkstad? Om en organisation lämnar anbud där en del av verksamheten kan uppfylla verksamhetskravet på reserverad upphandling, men där hela verksamheten (inkl. den del som kan uppfylla kravet) har samma org.nr., kan man då se en del av verksamheten som en skyddad verkstad som uppfyller kravet eller krävs det separata org.nr för verksamheterna för att detta ska vara möjligt?

S

Publicerad 21 maj 2019

Hej,

Vad är en skyddad verkstad?
Det finns ingen definition av vad en skyddad verkstad är, vare sig i Sverige eller i EU. Det är därför inte möjligt att identifiera var gränsen går för vad som kan anses utgöra en skyddad verkstad.

Det är endast produktion inom Kriminalvården som kan anses som en ”skyddad verkstad” i Sverige. Begreppet skyddad verkstad har av denna anledning inte någon större praktisk betydelse i Sverige. Men eftersom bestämmelsen om reserverad upphandling kommer från EU:s upphandlingsdirektiv och skyddade verkstäder förekommer i andra länder behöver begreppet finnas med i den svenska lagstiftningen.

Fler möjligheter till reserverad upphandling 
I samband med en reserverad upphandling kan den upphandlande myndigheten enligt bestämmelsen även reservera deltagandet till leverantörer vars främsta syfte är social och yrkesmässig integration av personer med funktionsnedsättning eller av personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

Det finns inget krav på viss associationsrättslig form, storlek, auktorisation eller liknande för att uppfylla detta. Inom denna kategori faller ett betydligt större antal leverantörer. Det kan exempelvis vara leverantörer som verkar inom ramen för olika statliga arbetsmarknadspolitiska program.
Ytterligare en förutsättning för att delta i en reserverad upphandling är att minst 30 procent av dem som sysselsätts i den skyddade verkstaden, hos leverantören eller i programmet för skyddad anställning är personer med funktionsnedsättning eller personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden (kallas ibland andelskravet). Dessa personer behöver dock inte vara just de som utför arbete inom ramen för avtalet.

Ytterligare ett sätt att reservera deltagandet i en upphandling är att föreskriva att ett kontrakt ska fullgöras inom ramen för ett program för skyddad anställning. Observera att skyddad anställning inte är samma sak som skyddad verkstad. Ett sådant villkor kan exempelvis uppfyllas av Samhall AB och skyddat arbete hos offentliga arbetsgivare, men även andra leverantörer som har sysselsatta med lönebidrag, utvecklingsanställning, trygghetsanställning eller andra arbetsmarknadspolitiska åtgärder, kan uppfylla ett sådant villkor. De leverantörer som kan komma i fråga under denna punkt har inget krav på att verksamhetens främsta syfte ska vara social och yrkesmässig integration. Det kan alltså vara vilket företag som helst som sysselsätter minst 30 procent personer inom ramen för arbetsmarknadspolitiska program.

Kan leverantören dela upp sin verksamhet i olika delar för att kunna delta i en reserverad upphandling?
Syftet med verksamheten ska gälla för hela leverantören. Det innebär att anbudsgivaren antingen ska vara en skyddad verkstad eller ha social och yrkesmässig integration som främsta syfte. Minst 30 procent av dem som sysselsätts i denna verksamhet ska vara personer med funktionsnedsättning eller personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

Syftet med att reservera en upphandling är bland annat att stärka möjligheterna för vissa leverantörer att få kontrakt och att stödja social och yrkesmässig integration av de berörda personerna. För att säkerställa detta syfte måste, enligt Högsta förvaltningsdomstolens dom i mål nr 5671–20, de krav som ställs för att kvalificera sig i en upphandling gälla leverantören som sådan.

Vem är en leverantör?
Begreppet leverantör ska tolkas extensivt. Det är inte tillåtet att kräva att en leverantör ska ha en särskild associationsrättslig form och kriterierna i reserverade upphandlingar innebär inte några krav på att en skyddad verkstad eller ett socialt företag ska ha en särskild associationsrättslig form eller struktur. Det innebär att en enhet inom en juridisk person kan vara leverantör och lämna anbud i en specifik upphandling. I sådana fall behöver endast den mindre enheten uppfylla kriterierna för att delta i en reserverad upphandling. Vem som är leverantör måste bland annat avgöras utifrån vem som är anbudsgivare.

Läs mer
Läs mer om reserverad upphandling på vår webbplats. Se även inlägget Vad innebär reserverad upphandling? i vår Frågeportal.

Källhänvisningar
  • 4 kap. 18 § lag (2016:1145) offentlig upphandling (LOU), 4 kap. 16 § lag (2016:1146) om upphandling inom försörjningssektorerna (LUF), 4 kap. 8 § lag (2016:1147) om upphandling av koncessioner (LUK) – reserverad upphandling
  • prop. 2015/16:195, s. 455–465 – regeringens bedömningar inför att direktivbestämmelsen om reserverade kontrakt genomförs i svensk rätt
  • SOU 2014:51, s. 42–58 – genomförandeutredningen beskriver bland annat vilka personer, vilka åtgärder eller insatser och vilka företag som kan vara aktuella för reserverad upphandling
  • Högsta förvaltningsdomstolens dom i mål nr 5671–20 - vem som ska anses vara leverantör i en upphandling och om det är möjligt att för en anbudsgivare att kvalificera sig i en reserverad upphandling med hänvisning till att en organisatorisk enhet inom anbudsgivaren utgör en skyddad verkstad eller ett socialt företag och att det är den enheten som ska fullgöra avtalet.
Med vänliga hälsningar,

Charlotta

27 maj 2019 (Uppdaterat 10 september 2021)

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

Våra öppettider gäller endast på helgfria dagar. På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.