Start

Reserverad upphandling och arbetsrättsliga villkor

Om vi har bestämt oss för att reservera en upphandling, behöver vi också ställa krav på arbetsrättsliga villkor om vi bedömer att det är en riskbransch? Gör det någon skillnad att kontraktet kommer fullgöras av en "skyddad verkstad"?

Monica

Publicerad 26 september 2019

Hej,

Det finns bestämmelser om arbetsrättsliga villkor baserat på kollektivavtal i lagen om offentlig upphandling (LOU), lagen om upphandling inom försörjningssektorerna (LUF) och lagen om upphandling av koncessioner (LUK).

Dessa upphandlingslagar gör ingen skillnad om det är en reserverad upphandling eller om det är en upphandling av en vara, tjänst eller en byggentreprenad.

I bestämmelserna om arbetsrättsliga villkor ska villkoren ställas när det bedöms behövas. Hur en behövlighetsbedömning kan gå till finner du i vårt stöd om ett strategiskt inköpsarbete på vår webbplats. Där kan du även läsa om vad du i övrigt behöver tänka på under upphandlingsprocessen.

I det fall ni bedömer att det finns en risk att arbetstagaren som ska utföra det enskilda kontraktet riskerar att få oskäliga arbetsvillkor ska ni fastställa de villkor som ska gälla från ett centralt kollektivavtal. Läs mer här om vad det innebär att fastställa arbetsrättsliga villkor på vår webbplats.

Källhänvisningar

  • 17 kap. 4 § lag (2016:1145) om offentlig upphandling (LOU) –bestämmelser om arbetsrättsliga villkor 
  • 16 kap. 4 § lag (2016:1146) om upphandling inom försörjningssektorerna (LUF) – bestämmelser om arbetsrättsliga villkor
  • 14 kap. 4 § lag (2016:1147) om upphandling av koncessioner (LUK) – bestämmelser om arbetsrättsliga villkor.


Med vänlig hälsning,

Lena

26 september 2019 (Uppdaterat 09 februari 2022)

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.