Start

Är strategisk partnering att likställa med offentlig-privat samverkan (OPS)?

Hej,

Är strategisk partnering att likställa med offentlig-privat samverkan (OPS)? Det är ju inte helt ovanligt inom byggsektorn men kanske även något som kan applicera på vissa andra typer av verksamhet utan att strida mot LOU om jag förstått det rätt?

Om er uppfattning är att formen eventuellt kan användas för annan verksamhet än byggsektorn, finns det något stöd att få i sådana frågor från Upphandlingsmyndigheten?

Med vänlig hälsning

Linda

Publicerad 24 mars 2017

Hej Linda,

Utan att ha någon omfattande erfarenhet av vare sig partnering eller OPS så är ju en utgångspunkt vid OPS att en viss risk läggs över på leverantören, vilket nödvändigtvis inte behöver vara fallet vid partnering.

Det kan väl inte uteslutas att något av dessa samarbetsformat rent juridiskt kan tillämpas även i andra sektorer än bygg, men man bör kanske utreda om det faktiskt är ett lämpligt format i det enskilda fallet som faktiskt mynnar ut i någon form av mervärde för den upphandlande myndigheten.

Läs mer
Se även inlägget Vad är OPS OCH OPP samt PPP? i vår Frågeportal

Med vänlig hälsning

Mattias

29 mars 2017 (Uppdaterat 11 augusti 2021)

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

Våra öppettider gäller endast på helgfria dagar. På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.