Start

Vilket krav på miljöledningssystem ska användas vid köp av tjänsten leverans av ekologisk frukt?

Publicerad 24 september 2019
Vilket av era krav på miljöledningssystem/systematiskt miljöarbete är mest lämpligt vid köp av tjänsten leverans av ekologisk frukt. Tjänsten innehåller transporter.

Nils-Erik

Publicerad 24 september 2019

Hej Nils-Erik,

Tack för frågan.

Certifiering inom miljöledningssystemet ISO 14001 syftar till att säkerställa exempelvis följande hos leverantören:

  • Miljöarbetet genomförs systematiskt och effektivt.
  • Arbetar för att minska miljöbelastning i den aktuella verksamheten.
  • Följer lagar och myndighetskrav.
  • Arbetar med miljökompetens och delaktighet hos alla medarbetare.
Det innebär att du ställer krav på Leverantörens interna miljöarbete vilket kan vara bra även om det inte reglerar vilken fruktprestanda leverantören erbjuder.

Läs mer om att ställa krav på miljölednings­system eller miljöskydds­åtgärder vid upphandling på vår webbplats.

Miljöledningssystem hos leverantör av transporttjänster
Vill du ställa krav på miljöledningsrutiner för tjänsten så att den utförs på ett strukturerat sätt under avtalstiden kan du använda nedanstående kriterium.

Kravet kan också omformuleras till ett särskilt kontraktsvillkor som börjar gälla exempelvis ett halvår efter kontraktsstart för att underlätta och ge incitament för leverantörer som inte har ett certifierat system.


Innehållet i korgen
Det är även viktigt att ställa krav på varan som ligger i fruktkorgen. I Kriteriebiblioteket finns det krav på bland annat EU-ekologiskt samt EU-ekologiskt med tillkommande krav som ofta verifieras med Krav-ekologiskt. Läs mer om fruktkriterierna i Kriteriebiblioteket på vår webbplats.

Gör en enkel marknadsundersökning genom att kontrollera vilka befintliga fruktleverantörer som finns på just din lokala/regionala fruktkorgsmarknad. Vilka typer av ekologiska korgar erbjuds av möjliga leverantörer och i vilken utsträckning uppfyller dessa leverantörer kvalificeringskravet 10710:2?

Om något är oklart är du välkommen att återkomma.

Uppdaterad: den 9 oktober 2019

Bästa hälsningar
/Monica

Monica

Segmentsansvarig Livsmedel

9 oktober 2019

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.