Start

Strider det mot de grundläggande upphandlingsprinciperna att ha svenska som anbudsspråk?

Publicerad 27 november 2019
Jag har förstått att det i vår region finns ett beslut om att alla upphandlingar från och inom Sverige ska vara på svenska och önskar anbudssvarare delta men inte kan språket, får de själva bekosta (juridiskt) stöd för översättning. Hur går detta ihop med likabehandlingsprincipen? Jag tänker att de utländska anbudsgivarna förfördelas genom detta förfarandet.

Zoran Popovic

Publicerad 27 november 2019

Hej Zoran,

Det är upp till den upphandlande myndigheten att besluta om vilket språk som ska användas i anbud, under förutsättning att kravet inte står i strid med de grundläggande upphandlingsprinciperna. Mot bakgrund av att en upphandlande myndighet eller enhet får välja på vilket eller vilka av EU:s språk en annons ska publiceras på när den skickas till EU:s publikationsbyrå, bör rimligen upphandlingsdokumenten kunna vara författade endast på svenska eftersom svenska är ett av EU:s officiella språk. Även Kammarrätten i Sundsvall har konstaterat att ett krav på att anbud ska lämnas på svenska inte strider mot de grundläggande upphandlingsprinciperna.

Av principen om ömsesidigt erkännande följer dock vissa skyldigheter att godta vissa intyg som utfärdas av behöriga myndigheter i andra medlemsstater. I ett avgörande av Kammarrätten i Jönköping hade den upphandlande myndigheten ställt krav på att anbud skulle lämnas på svenska. En anbudsgivare hade bifogat två intyg på engelska i sitt anbud. Trots kravet fann kammarrätten att det saknades anledning att förkasta anbudsgivarens anbud och konstaterade att intygen endast omfattade en sida vardera och var standardiserade. Intygen ansågs därmed vara förståeliga även för någon inom den aktuella branschen som saknade kunskaper i det engelska språket. Mot bakgrund av det skulle det vara oproportionerligt att förkasta anbudet enbart på den grunden att intygen inte var på svenska i det aktuella fallet.

Källhänvisningar
  • 7 § upphandlingsförordning (2016:1162) – en upphandlande myndighet eller enhet får välja på vilket eller vilka av EU:s språk en annons ska publiceras på när den skickas till EU:s publikationsbyrå
  • Kammarrätten i Sundsvalls dom i mål nr 2488–10 –ett krav på att anbud ska lämnas på svenska strider inte mot de grundläggande upphandlingsprinciperna
  • Kammarrätten i Göteborgs dom av den 10 november 2020 (mål nr 5727-5728-20)  –  Kammarrätten ansåg att kravet var inte var relevant för upphandlingsföremålet och att det var av oväsentlig betydelse för utvärderingen av anbudet. Det skulle därför vara oproportionerligt att utesluta anbudet från utvärderingen.
Med vänliga hälsningar,

Erika

Jurist

02 december 2019 (Uppdaterat 21 april 2021)

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

25–26 april är Frågeservice stängd på grund av verksamhetsutveckling. På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.