Start

Vad finns det och kommer att finnas för klimatkriterier för upphandling?

Hej
  • Jag undrar vilken hjälp man kan få från er att ställa klimatkrav på ffa offentlig upphandling idag? Finns det klimatkriterier?
  • Upphandlingsmyndigheten har också fått i uppdrag av regeringen i den klimatpolitiska handlingsplanen att föreslå åtgärder för klimatsmart upphandling. Hur går det med det? Kommer det fler klimatkriterier och för fler områden?
  • Jag arbetar med ett seminarium i hållbar ekonomi i Klimatriksdagen den 18 april och jag undrar om någon från er skulle kunna komma och berätta om klimatkrav man kan ställa i upphandling? (med reservation för att vi inte spikat något program än).
Maria Söderström
Maria Söderström

Publicerad 10 februari 2020

Hej!
Tack för dina frågor!
 
Vi har publicerat en del stöd på vår webbplats, kring hur man kan upphandla med hänsyn till klimatet.
 
Ett av våra uppdrag är ta fram hållbarhetskriterier som upphandlande myndigheter kan använda sig av sig av i sina upphandlingar. Om man är intresserad av vilka av våra hållbarhetskriterier som kan bidra till att nå våra klimatkrav, eller andra miljömål, kan man använda sig av vårt miljömålssök och söka efter miljökvalitetsmålet ”Begränsad miljöpåverkan”. Idag har vi ungefär 300 hållbarhetskriterier som kan bidra till att minska klimatpåverkan från olika typer av varor och tjänster som upphandlas.
 
Vi arbetar med att ta fram fler hållbarhetskriterier på klimatområdet. Ett arbete som nyligen startats upp är klimatkrav för anläggningsprojekt samt stål och betong vid upphandling. Håll utkik på vår webbplats och följ oss på sociala medier så får du uppdateringar kring klimatkrav och annat som rör vårt regeringsuppdrag kring klimatåtgärder.
 
Om ni vill att vi deltar på ett seminarium, fyll gärna i formuläret som finns på sidan Vill du att vi kommer och talar hos er? så återkommer vi så snart som möjligt.
Joakim

Hållbarhetsspecialist

10 februari 2020

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.