Start

Vad gäller om en leverantör har en rysk medborgare anställd?

Publicerad 01 september 2022
En leverantör har rysk medborgare som bor i Sverige och är gift med svensk person anställd. Är detta skäl till att säga upp avtal?

Nils Wahlman

Publicerad 01 september 2022

Hej Nils,

Omständigheten att en leverantör har en rysk medborgare anställd innebär som utgångspunkt inte att leverantören träffas av EU:s sanktioner om förbud att tilldela och fullgöra offentliga kontrakt med ryska leverantörer. Detta eftersom leverantören är avtalspart, inte den enskilde medarbetaren. Det bör därmed inte finnas skäl att vidta åtgärder enbart med hänvisning till att leverantören har en rysk medborgare anställd. Notera dock att en bedömning alltid ska göras utifrån omständigheterna i det enskilda fallet, till exempel för att utesluta att leverantören agerar på uppdrag av, eller på annat sätt kontrolleras av, den ryska medborgaren.

Läs mer
Läs mer om sanktionernas påverkan på offentlig upphandling på vår webbplats.

Källhänvisningar
EU-kommissionens frågor och svar, Frequently asked questions on public procurement sanctions against Russia, fråga 37 – a company is not excluded on the basis that the managing director is of Russian nationality since the contract is signed with the company and not with its managing director.

Med vänlig hälsning,

Frida

Upphandlingsjurist

06 september 2022

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

Våra öppettider gäller endast på helgfria dagar.