Socialt ansvarsfull odling
Nivå:
Frukt och grönsaker kan ha globala leveranskedjor. Globalt finns det stora utmaningar med arbetsförhållanden i odlingen. Därför är det viktigt att ställa krav på att arbetares rättigheter värnas vid odlingen av de varor som köps in.
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 10397:2
- Grupp:
- Socker och ris
- Engelska:
Kriterietext
Produkter ska vara odlade under arbetsförhållanden som uppfyller följande:
- Rättvisa arbetsvillkor
- Den arbetsmiljölagstiftning som gäller i tillverkningslandet
Odlaren ska dessutom garanteras en kostnadstäckande minimiersättning, premie på priset (påslag på världsmarknadspriset), långsiktiga handelsrelationer mellan producenten och importören samt förfinansiering.
Förslag till bevis
-
Certifiering enligt en internationell standard, t.ex., Fairtrade eller likvärdigt.
-
Leverantörsförsäkran (t.ex. kontroll utförd av en extern oberoende tredje part)
Föremål för upphandling
Hållbart producerat socker och ris
Hur kravet ska användas
Olika produktions- och kontrollsystem för märkning har etablerats som kan verifiera kravet. Organisationerna har valt olika arbetssätt, t.ex. minimipris, förändra odlarnas jordbruksmetoder, höja kvalitet på grödan, öka skördarnas storlek samt att ge odlarna tillgång till marknader. Det finns vissa oberoende internationella studier som visar att olika organisationer trots sina olika metoder bidrar till att skapa hållbara förhållanden för odlare.
Tillgången på marknaden socialt ansvarsfullt producerad frukt, nötter och kryddor har ökat under senare år. Om efterfrågan finns är det möjligt att offerera dessa produkter.
När det gäller färsk frukt kan tillgången variera mer än vad avser "torra" produkter beroende på säsong, skörd osv.
Motiv
Många av de frukter vi äter till vardags odlas i utvecklingsländer. Arbetsförhållandena på plantagen är ofta dåliga och lönerna så pass låga att de inte täcker de anställdas mest grundläggande levnadsomkostnader. Många som arbetar inom fruktindustrin är säsongsanställda, vilket innebär att de endast är anställda under en bestämd period för att skörda frukten. De säsongsanställda befinner sig ofta i ett utsatt läge gentemot sin arbetsgivare och har ofta sämre arbetsförhållanden än de fast anställda på plantagen.
Kryddor och örter odlas över hela världen där Indien är det största producentlandet totalt sett. Priserna varierar beroende på många faktorer, vilket gör det svårt för odlarna att trygga sina inkomster för att försörja sig och sina familjer.
Kravet syftar till att bidra till förbättringar av arbetsvillkor för de människor som arbetar vid odlingen av färsk frukt, nötter och kryddor.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 10397:2
- Versionsdatum
- 2023-02-07
2023-02-07, Krav ID 10397:2: Nytt versionsnummer. Byter från teknisk specifikation till särskilt kontraktsvillkor, men behåller i praktiken samma innebörd. Renodlat till att omfatta ILO:s kärnkonventioner. Tidigare spjutspetsnivå har nu fått eget unikt kravID 11537 för ökad tydlighet i digitala system. Adderat förslag till uppföljning Sustainably Grown Certified, Global GAP add on GRASP.
2016-12-16, Krav ID 10397:1: Bevis Rainforest alliance på basnivå, Fairtrade på spjutspetsnivå, ny undergrupp frukt.