Start

Användning av begreppen kontrakt och avtal i upphandling

Publicerad 07 juni 2017
I propositionen har Lagrådet riktat kritik mot att begreppet kontrakt används i flera olika betydelser i lagarna, i vissa fall för att beteckna upphandlingsprocessen som sådan, i andra fall för att beteckna vilken typ av anskaffning som avses och i ytterligare andra fall för att beteckna det avtal som ingås mellan å ena sidan en upphandlande myndighet eller enhet och å andra sidan en leverantör. Lagrådet har föreslagit att begreppen kontrakt och tilldelning av kontrakt helt utmönstras ur lagarna och i stället i huvudsak ersätts med avtal eller upphandling respektive beslut att anta anbud. Vad beslutades angående det här?

Ulrika

Publicerad 07 juni 2017

Hej Ulrika,

Utöver Lagrådet fanns det även andra remissinstanser som hade synpunkter på användningen av begreppet "kontrakt" och att begreppet används med flera olika betydelser. Begreppen "kontrakt" och "tilldelning av kontrakt" återfinns i ett flertal lagrum i upphandlingslagstiftningen, vilket innebär att begreppen inte har utmönstrats helt och hållet i lagstiftningen.

Vidare för regeringen ett resonemang i prop. 2015/16:195, s. 315 ff. om att begreppet kontrakt är väletablerat i upphandlingssammanhang och att begreppet ska tolkas utifrån den EU-rättsliga upphandlingslagstiftningen samt att begreppet avtal enligt den svenska civilrätten är mindre lämpligt att använda istället för kontrakt. Regeringen konstaterar dock att det i vissa fall kan finnas ett utrymme till förtydligande genom att i vissa fall använda begreppet "upphandling" istället för "kontrakt", se prop. 2015/16:195 s. 322–323. Att döma av uttalandena har inga större ändringar genomförts då användningen av begreppen härstammar från upphandlingsdirektiven och dessa direktiv har här i Sverige generellt sett implementerats nära direktivens lydelser.

Läs mer
Läs mer om begreppsanvändningen i LOU i inlägget Tilldelning av ramavtal enbart på kvalitet i vår Frågeportal, se i inlägget under rubriken "Tillämpligheten av 16 kap. LOU vid upphandling för att ingå ramavtal".

Med vänlig hälsning

Mattias

07 juni 2017 (Uppdaterat 29 januari 2021)

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

25–26 april är Frågeservice stängd på grund av verksamhetsutveckling. På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.