Start

Får den upphandlande myndighetens dotterbolag delta i myndighetens upphandling?

Är följande scenario tillåtet? En myndighet utlyser en upphandling. Myndigheten äger tillsammans med ett företag ett bolag. Detta dotterbolag lägger anbud och vinner upphandlingen.

Johannes Larsson

Publicerad 25 november 2017

Hej Johannes!

Det finns inga särskilda regler i lagen om offentlig upphandling (LOU) som hindrar att en leverantör som ägs helt eller delvis av den upphandlande myndigheten lämnar anbud och vinner upphandlingen ifråga, förutsatt att de grundläggande upphandlingsprinciperna inte åsidosätts.

Så skulle exempelvis kunna vara fallet om det gemensamt ägda dotterbolaget genom sin ställning har fått ett stort informationsövertag eller liknande otillbörlig fördel i upphandlingen, vilket inte hade varit förenligt med likabehandlingsprincipen.

Endast det förhållande att den vinnande leverantören utgörs av ett gemensamt ägt dotterbolag hindrar inte att kontraktet tilldelas denne på objektiva grunder och efter en korrekt genomförd upphandling.

Med vänliga hälsningar,

Johan

27 november 2017 (Uppdaterat 22 april 2021)

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

Våra öppettider gäller endast på helgfria dagar. På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.