Start

Vad är en personuppgift enligt GDPR?

Publicerad 07 december 2017
Fråga från publiken vid Upphandlingsmyndighetens konferens 2017.

Upphandlingsmyndigheten

Publicerad 07 december 2017

En personuppgift är alla uppgifter som direkt eller indirekt kan identifiera en nu levande människa. Personuppgifter, telefonnummer, e-postadresser, bilder eller andra uppgifter som går att koppla till en fysisk person är några av de mer uppenbara exemplen på personuppgifter. Det kan också handla om exempelvis ett kund- ,löne- eller personalregister.

Begreppet personuppgift ska tolkas extensivt. Därför kan även krypterade uppgifter och olika slags elektroniska identiteter, som exempelvis IP-nummer, räknas som personuppgifter om de kan hänföras till fysiska personer. Ytterligare exempel på personuppgifter kan vara elevers svar på ett prov i skolan, registreringar av temperaturmätningar i en bostad som kan hänföras till ett visst abonnemang eller uppgifter som inkommit i samband med registrering till en konferens om vilka allergier en person har.

Källhänvisning
artikel 4 europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/679 (dataskyddsförordningen) - definitionen av personuppgifter.


Med vänlig hälsning,

Upphandlingsmyndigheten

07 december 2017 (Uppdaterat 01 mars 2023)

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

25–26 april är Frågeservice stängd på grund av verksamhetsutveckling. På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.