Start

Ska den nya lagen om e-fakturor till följd av offentlig upphandling tillämpas retroaktivt?

Publicerad 21 juni 2018
Hej! Innebär den nya lagen om e-faktura att även befintliga leverantörer, d v s redan tecknade avtal påverkas?

Jeanna Linton-Wahlgren

Publicerad 21 juni 2018

Hej!

Nej, redan tecknade avtal påverkas inte. Lagen om elektroniska fakturor till följd av offentlig upphandling trädde i kraft den 1 april 2019. Fakturor som utfärdas till följd av offentliga upphandlingar som påbörjats före den 1 april 2019 omfattas inte retroaktivt av lagen.

Ett upphandlingsförfarande anses ha påbörjats när den upphandlande myndigheten eller enheten beslutat att inleda ett upphandlingsförfarande och detta beslut kommit till kännedom utåt genom att den upphandlande myndigheten eller enheten tagit någon form av extern kontakt i syfte att anskaffa det som beslutet avser. Den tidpunkt när en upphandling har påbörjats sammanfaller med tidpunkten för när en upphandlande myndighets beslut kan bli föremål för överprövning, se HFD 2013 ref. 31. Av EU-domstolens dom C-26/03 Stadt Halle framgår att denna tidpunkt inträffar när det stadium har passerats då rent interna överväganden och förberedelser görs inom en myndighet inför en upphandling.

Källhänvisningar
  • lag (2018:1277) om elektroniska fakturor till följd av offentlig upphandling (e-fakturalagen) - övergångsbestämmelser
  • prop. 2015/16:195 s. 918 - när ett upphandlingsförfarande anses ha påbörjats.

Med vänliga hälsningar,

Erika

Jurist

21 juni 2018 (Uppdaterat 30 januari 2021)

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

25–26 april är Frågeservice stängd på grund av verksamhetsutveckling. På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.