Start

Produktklassificering och UNSPSC

Publicerad 30 oktober 2019
Hej

Vi tittar idag på LFUs kategoriträd vad gäller uppdelning på kategorier. Vi ska nu lägga in kategoriindelning i vårt Inköpsanalysverktyg som vi skapat i Qlik view.

Vi skulle vilja veta om det finns någon diskussion eller någon förstudie vad gäller att fastställa vilket kategoriträd som ska gälla nationellt?

Sen undrar vi om ni vet något mer gällande UNSPCS koder. Vad händer på detta område, vet ni något?

Hälsningar
Christina Thell, controller Koncerninköp Region Skåne

Christina Thell

Publicerad 30 oktober 2019

Hej

Tack för din fråga.

Din fråga rör standard för produktklassificering. En produktstandard ger en standardiserad struktur för att klassificera varor, tjänster och byggentreprenader. Produktklassificering är ett sätt att skapa en hierarkisk struktur i flera nivåer för att sortera olika typer av produkter i olika grupper och undergrupper. Produktklassificering finns för både varor och tjänster.

Det finns flera klassificeringsstandarder som används inom inköps- och upphandlingsområdet. SFTI har sammanställt en översikt över vanligt förekommande produktstandarder. Exempel på två vanliga standarder är CPV och UNSPSC. Det finns även standarder som används inom specifika verksamhetsområden med behov av ytterligare spårbarhet, som exempelvis inköp av läkemedel.

CPV (Common Procurement Vocabulary) är en standard för att beskriva föremålet för upphandlingen. CPV är indelad i en trädstruktur med flera nivåer. De lägre nivåerna anger en ökad grad av precisering. Den lägsta nivån innehåller ungefär 9 000 koder. CPV-koder används framförallt i annonser vid offentlig upphandling. Mer information om CPV-standarden kan du finna här.

UNSPSC (United Nations Standard Products and Services Code) är ett internationellt klassificeringssystem för varor, tjänster och byggentreprenader. UNSPSC-standarden är indelad i en trädstruktur med flera nivåer där de lägre nivåerna anger en ökad grad av precisering. Systemet är branschövergripande och har över 90 000 koder på lägsta nivån (olika versioner av UNSPSC har olika många koder). UNSPSC administreras av GS1 US på uppdrag av Förenta nationernas utvecklingsprogram (UNDP).

Aktuell version av UNSPSC är version 26 och finns tillgänglig på engelska hos UNSPSC US. Det finns en version som är översatt till svenska, tillgänglig hos SFTI, men den är inte kompatibel med den senaste versionen.

Upphandlingsmyndigheten rekommenderar i nuläget ingen specifik standard vid e-handel. Behovet av att klassificera inköp drivs av de upphandlande organisationerna själva av flera skäl som exempelvis bättre kontroll över inköpen och bättre underlag inför kommande upphandlingar. För att klassificera föremålet för inköp behövs ofta en standard med möjlighet till spårbarhet på produktnivå. Vår erfarenhet är att valet därför ofta blir UNSPSC-standarden. Många organisationer väljer dock att kombinera UNSPSC-standarden med ett kategoriträd anpassat efter deras egen verksamhet.

Upphandlingsmyndigheten har inom ramen för ett regeringsuppdrag att genomföra en förberedande studie om vissa inköpsvärden lämnat förslag till regeringen om införande av en enhetlig nationell standard för produktklassificering som ska användas av upphandlande organisationer vid klassificering av inköp. Upphandlingsmyndigheten har förordat att ett sådant införande föregås av en analys av vilken standard som är ändamålsenlig och hur denna i så fall kan införas.

Med vänliga hälsningar

Andreas

31 oktober 2019 (Uppdaterat 12 januari 2024)

Hej
Angående ert svar sista stycket. Har regeringen kommit till något beslut till att alla ska ha en enhetlig nationell standard?

Med vänlig hälsning
Christina Thell
Region Skåne
Koncerninköp

christina thell

20 februari 2020

Hej Christina,

Regeringen har ännu inte meddelat sina avsikter i frågan om statistik om inköpsvärden i allmänhet och därmed inte heller specifikt i frågan om en enhetlig nationell standard för produktklassificering. Upphandlingsmyndigheten hoppas naturligtvis att denna fråga kommer att hanteras av regeringen framöver, men i nuläget vet vi inte om eller när detta kommer att ske.

Vänligen,

Annika T

25 februari 2020 (Uppdaterat 12 januari 2024)

Hej,
https://www.unspsc.org/codeset-downloads finns en svensk version i excel format att köpa men motsvarande gratisversion i pdf kan jag inte hitta, trots att informationstexten indikerar att senaste översättningen ska finnas som gratisversion. Vad kan förklaringen till det vara och vad menas med att den svenska översättningen inte är "officiell"? Vi använder den svenska versionen och våra leverantörer skulle ha nytta av att kunna referera till samma version som vi har i våra system.

Annika Olsson

19 oktober 2020 (Uppdaterat 05 augusti 2021)

Hej Annika,
Tack för din fråga.
Upphandlingsmyndigheten har inte något inflytande på det som publicerats på unspsc.org och att den svenska versionen är bortplockad beror sannolikt på att den bedömts vara inaktuell.

Att det inte finns någon officiell version i dagsläget handlar helt enkelt om att det saknas en svensk översättning som är aktuell. Vi kan också se att det finns ett behov av en svensk uppdaterad översättning.

Med vänlig hälsning

Annika T

21 oktober 2020 (Uppdaterat 12 januari 2024)

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

25–26 april är Frågeservice stängd på grund av verksamhetsutveckling. På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.