Start

Finns det miljökrav för molntjänster?

Publicerad 23 december 2021
Hej!
Har upphandlingsmyndigheten sett närmare på miljökrav när det kommer till molntjänster? Jag tänker främst på energikällor för drift och servar och om det skulle vara möjligt att ställa krav på förnybarenergi? spårbarhet blir ju också viktigt här, tänker jag.

Jenny

Publicerad 23 december 2021

Hej!

Tack för din fråga. Vi har inte tagit fram hållbarhetskriterier för IT-drift eller molntjänster och har därför inte tittat närmare på vilka hållbarhetskrav som är relevanta att ställa vid en sådan upphandling.

I de EU-gemensamma hållbarhetskriterierna för datacenter och serverrum omfattas även molntjänster. I det tillhörande bakgrundsdokumentet till de EU-gemensamma kriterierna finns ett avsnitt som bland annat handlar om molntjänster; ”V. Procurement of hosting services or cloud services”. Där nämns bland annat att molntjänster kan innefatta flera datacenter och att det inte alltid går att spåra ner till exakt vilket datacenter som används för den specifika molntjänsten. Det är därmed viktigt att det framgår vilka datacenter som omfattas inom servicen för att kunna ställa krav på dem.

Även TCO Certified har kriterier för datalagring, vilka kan vara relevanta att läsa för att se hur de ställer krav. Se även inlägget Vilka miljökrav kan man ställa vid upphandling av IT-drift? i vår Frågeportal. På vår webbplats finns även stöd om att ställa krav på märkning, gällande vilka förutsättningar märkningen ska uppfylla och så vidare.

Hälsningar

Susanna

Hållbarhetsspecialist

10 januari 2022

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

Våra öppettider gäller endast på helgfria dagar. Den 8 augusti återgår vi till ordinarie öppettider.