Start

Emissionsfaktorer för spendanalys

Publicerad 23 april 2024
Hej,
När det gäller "Klimatindikatorer i miljöspendanalysen (Excelfil för nedladdning)" antar jag att GWP 100 har använts, stämmer det?

Undrar också om det är GWP 100 enligt AR4, 5 eller 6?

Tack på förhand.

Mvh
Viktor

Viktor Lundmark

Publicerad 23 april 2024

Hej Viktor,
Klimatdata för Miljöindikatorerna i vår "Klimatindikatorer i miljöspendanalysen (Excelfil för nedladdning)" hämtas från olika källor  och det skiljer sig mellan dem om det är GWP 100 enligt AR4, 5 eller 6.
   • Byggsektorns och IVL:S miljöberäkningsverktyg (BM) : Här används GWP 100 enligt IPCC AR4.
   • Miljövarudeklarationer (EPD:er):   Vid framtagning bör den senaste versionen av IPCC AR användas, vilket innebär att det kan variera beroende på EPD:ens ålder.
   • Vetenskapliga artiklar och rapporter med LCA-beräkningar, hållbarhetsredovisningar enligt GHG-protokollet samt GABI: även här bör den senaste versionen av IPCC AR användas, och GWP 100 bör vara tidshorisonten, vilket innebär att det även här kan variera beroende på källans ålder.
Mer att om GWP och IPCC:
Global Warming Potential Values  (GWP 100):
  • GWP 100 är en parameter som mäter klimatpåverkan över en 100-årsperiod jämfört med koldioxid (CO2). Det ger en standardiserad metod för att bedöma hur olika växthusgaser påverkar klimatet.
  • Värdet för GWP 100 för olika ämnen kan variera beroende på vilken version av IPCC-rapporten som används.
IPCC-rapporter:
Med vänlig hälsning,

Heini-Marja

Hållbarhetsspecialist

30 april 2024

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.