Utbildning för miljöanpassad användning av storköksutrustning
Nivå: Basnivå
En korrekt använd utrustning minskar användningen av energi, vatten och kemikalier samt säkerställer lång livslängd på utrustningen.
Kriterieinformation
- Typ:
- Särskilda kontraktsvillkor
- Id:
- 11507
- Grupp:
- Storköksutrustning- Serveringsutrustning
Kriterietext
Leverantören ska [i samband med installation eller annan tid som bestäms av den upphandlande organisationen] genomföra minst en utbildning för kökspersonal som omfattar hur storköksutrustningen ska användas och underhållas på ett miljöanpassat sätt för att hushålla med resurser som energi, vatten och kemikalier i storköket.
Leverantören ska även tillhandahålla utbildningsmaterial som beställaren kan använda för att genomföra egna utbildningar av ny personal. Utbildningsmaterialet ska vara tillgängligt för kökspersonal med olika funktionsförmågor, till exempel i form av filmer, lättläst text eller uppläst text.
AMA-rubrik
Skriv in kravtext under följande kod och rubrik i AMA Hus 21:
YXP.3 Information till drift- och underhållspersonal för utrustningar och maskiner för stordriftberedning, tillagning eller servering av livsmedel
Förslag till uppföljning
Följ upp att utbildning av kökspersonal genomförts i enlighet med kravet.
Följ upp att leverantören tillhandahåller utbildningsmaterial samt att den avser den utrustning som köpts in. Utbildningsmaterialet ska vara tillgängligt för kökspersonal med olika funktionsförmågor.
Information om kriteriet
Kökspersonal behöver utbildas/informeras om hur storköksutrustningen ska användas på bästa sätt även om de inte deltog i den utbildning som genomfördes av leverantören. Det är då relevant att ha utbildningsmaterial eller material kvar i köket.
Miljömål
Motiv
Storköksutrustning som används optimalt är mer resurseffektiv avseende energi, vatten och kemikalier samt säkerställer att utrustningens livslängd optimeras.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 11507
- Versionsdatum
- 2022-03-14
- Senast granskad
- 2022-03-23