Start

Kan vi teckna kontrakt efter att ramavtalet har gått ut?

Hej,

om ett ramavtal löper ut 2017-12-31, kan en avropsberättigad myndighet teckna ett underavtal 2018-01-01, d.v.s. efter det att ramavtalet löpt ut? Spelar det någon roll om den förnyade konkurrensutsättningen påbörjades medan ramavtalet gällde?

Om den avropsberättigade myndigheten inte kan teckna ett underavtal när ramavtalet löpt ut, går det att ansöka om överprövning av avropet till förvaltningsrätten?

Tack på förhand för svar!

Fredrik Muller

Publicerad 17 januari 2018

Hej Fredrik,

Den förnyade konkurrensutsättningen måste påbörjas innan ramavtalet löper ut. Dessutom bör kontrakt som grundas på ett ramavtal tilldelas innan själva ramavtalet löper ut. Av detta bör det följa att är möjligt att teckna kontraktet efter det att ramavtalet löpt ut under förutsättning att kontraktet har tilldelats innan ramavtalet löpt ut.

Ja, en leverantör som anser sig ha lidit eller kunna komma att lida skada kan ansöka om överprövning av en upphandling (en förnyad konkurrenssättning är en upphandling).

Läs mer
Läs mer i inlägget Går det att avropa från ett ramavtal som löpt ut? i vår Frågeportal.

Källhänvisning
Beaktandesats 62 i LOU-direktivet (2014/24/EU) - kontrakt som grundas på ett ramavtal visserligen måste tilldelas innan själva ramavtalet löper ut.

Uppdaterad: den 24 januari 2020

Med vänlig hälsning,

Gustav

18 januari 2018

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.