Start

Går det att ställa krav på svenskt medborgarskap?

Publicerad 22 februari 2018
Kan man i säkerhetsskyddade upphandlingar (LOU/LUFS) ställa krav på att personal ska ha svenskt medborgarskap?

Bo Stålhammar

Publicerad 22 februari 2018

Hej Bo!

Inledningsvis finns det inga hinder enligt säkerhetsskyddslagstiftningen att anlita utländska medborgare eller leverantörer för säkerhetsskyddade uppdrag som därigenom får ta del av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter. Detta ska inte förväxlas med vad som gäller för säkerhetsklassade anställningar i staten, en kommun eller en region (tidigare landsting) som kan kräva svenskt medborgarskap.

I övrigt ska alla krav som ställs i en upphandling vara förenliga med de grundläggande upphandlingsprinciperna. Om ett krav är förenligt med principerna måste avgöras i varje enskilt fall.

Läs mer under rubriken "Deltagande av utländska medborgare och leverantörer i säkerhetsskyddade uppdrag" i vårt stöd om att tillämpa säkerhetsskydd i upphandlingar på vår webbplats..

Läs mer
Läs mer om säkerhetsskydd vid upphandlingar och affärsavtal på Säkerhetspolisens webbplats.

Med vänliga hälsningar,

Erika

Jurist

27 februari 2018 (Uppdaterat 23 april 2021)

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

25–26 april är Frågeservice stängd på grund av verksamhetsutveckling. På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.