Start

Är det verkligen tillåtet att man slumpmässigt kontaktar två av fem angivna referenser?

Publicerad 26 mars 2019
Hej Fråga angående referenser.
Får man ställa krav på anbudsgivare att bifoga 5 referenser från tidigare slutförda uppdrag, men ange att man slumpmässigt endast kommer ta kontakt med 2 utav dessa 5 angivna.

Olivia

Publicerad 26 mars 2019

Hej Olivia,

Det står den upphandlande organisationen fritt att bestämma upphandlingsdokumentens utformning och att själv välja vad som ska tillmätas betydelse vid utvärderingen, så länge det sker inom ramen för lagen om offentlig upphandling (LOU) och följder de grundläggande upphandlingsprinciperna.

Det är den upphandlande organisationen som avgör om referenstagningen, och dess slumpmässiga urval av dem, är förenligt med de grundläggande upphandlingsprinciperna. Det är viktigt att den upphandlande organisationen verkligen kan säkerställa att valet av referenser är helt slumpmässiga och att detta dokumenteras för att säkerställa att likabehandlingsprincipen och principen om öppenhet efterlevs. En bedömning av om referenstagningen görs enligt de grundläggande upphandlingsprinciperna behöver göras i det enskilda fallet.

Med vänlig hälsning,

Klara

29 mars 2019 (Uppdaterat 15 juni 2021)

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

Från och med vecka 23 till och med vecka 33 når du Frågeservice via chatt måndag och fredag klockan 9–12 och via telefon tisdag–torsdag klockan 9–12. Vecka 28 och 29 är Frågeservice helt stängd.