Start

Efterskördsbehandling

Publicerad 12 juni 2020
Hej,
ni har kriteriet gällande efterskördsbehandling och förslag till bevis att detta uppnås är IP Frukt & Grönt. Kemiska växtskyddsmedel som är fungicider får inte användas för att behandla frukt och matpotatis efter skörd i Sverige. Men dispens från detta kan ju sökas hos Jordbruksverket. Kan en odlare som är certifierad enligt IP Frukt & Grönt, och om han har sökt dispens från Jordbruksverket och fått godkänd på det, även fortsatt vara certifierad enligt IP Frukt & Grönt?

Zandra

Publicerad 12 juni 2020

Hej Zandra,

Efterskördsbehandling med kemiska medel är inte tillåtet i regelverket för IP Sigill Frukt & Grönt. Detta gäller oavsett om medlet är sökt för dispens av Jordbruksverket eller annan myndighet.
Det innebär att produkter inte får märkas med Sigillmärket om efterskördebehandling med kemiska medel använts i produktionen.

Om ett företag har brutit mot regeln vid revision måste korrigering ske. Korrigering av avvikelse ska verifieras genom ett nytt revisionsbesök eller med kompletterande dokumentation. Om rättelse inte har skett enligt planen ska sanktioner utfärdas vid efterföljande revision.

Om något är oklart - vänligen återkom.

Bästa hälsningar
/Monica

Monica

Segmentsansvarig Livsmedel

18 juni 2020

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.