Start

Hur bedömer man likvärdigheten på ett ledningssystem som inte är ISO-certifierad?

I många upphandlingar så finns krav på ISO 9001 och ISO 14001 "eller likvärdigt". Vem kan göra en opartisk bedömning av om ett system är likvärdigt? Jag arbetar med Byggföretagens KMA, BKMA Certifiering som är ett nytt namn på tidigare BF9K. BKMA ägs av Byggföretagen, har certifieringsregler som motsvarar ISO 9001, ISO14001 och ISO 45001, samt tilläggskrav på kontroller och utbildningar (som inte finns i ISO), tredjepartsrevisioner utförs av DNV som är ett av Swedac ackrediterat certifieringsorgan för bland annat nämnda ISO-standarder. BKMA är inte en internationell standard utan en nationell certifiering, det finns inte mig veterligen några alternativ till "internationell standard" som inte är ISO. Det vore bra om det gjordes samma bedömning i alla LOU-upphandlingar i landet, på östkusten där BF9K funnits i över 24 år så accepteras ett certifikat från BKMA(tidigare BF9K) men i stora delar av landet så görs det inte. Så vem, vilket organ, vilken oberoende part kan göra en bedömning om BKMA är likvärdigt med ISO 9001 och ISO 14001?

Tacksam för en hänvisning till lämpligt forum.

Lennart Andersson

Publicerad 10 januari 2024

Hej Lennart,

Vilka möjligheter det finns att hänvisa till ett likvärdigt ledningssystem beror till stor del främst på hur kravet är ställt i den enskilda upphandlingen.

Om det i upphandlingen krävs intyg på en certifiering av ett ackrediterat organ enligt en kvalitetssäkringsstandard, exempelvis om ett intyg krävs på att leverantören är certifierad enligt ISO 9001, så är möjligheten starkt begränsad för att godkänna andra intyg. Ett ”likvärdigt system” kan som utgångspunkt inte accepteras om den upphandlande myndigheten har ställt krav på att leverantören ska vara certifierad enligt ISO 9001.

Om den upphandlande organisationen däremot inte ställer krav på att leverantören ska vara certifierad enligt ISO finns det större möjligheter att godkänna andra likvärdiga ledningssystem. I det fallet är det varje upphandlande organisation som ska bedöma likvärdigheten i de ledningssystem som leverantörerna uppger i sina anbud. Så vitt vi känner till finns det ingen specifik oberoende part (ackrediterat organ) som kan göra bedömningen av likvärdigheten mellan olika ledningssystem och ISO. Möjligtvis är detta något som kan ändras enligt den nya standarden ISO/IEC 17029 som innebär att ett företag kan ackrediteras av Swedac i syfte att verifiera påståenden från andra organisationer och företag. Läs mer om den nya standarden för ISO/IEC 17029 på Swedacs webbplats.

Läs mer 
Läs mer om möjligheten att ställa krav på tredjepartscertifiering och hur BF9K förhåller sig till ISO i inläggen Krav på tredjepartscertifiering kvalitet (ISO 9001) och Är BF9K likställt med ISO 9001? i vår Frågeportal.

Vänliga hälsningar,

Victoria

Jurist

15 januari 2024

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

25–26 april är Frågeservice stängd på grund av verksamhetsutveckling. På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.