Matbröd och kaffebröd
Matbröd och kaffebröd kan ingå i fullsortimentsupphandlingar, men vid upphandling av färskt matbröd och kaffebröd sker detta ofta genom separata upphandlingar.
Filtrering
Ladda ner | Beskrivning | |||
---|---|---|---|---|
Mer hållbart producerad och segregerad palmolja i livsmedel | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Palmolja som produceras i stor skala kan innebära allvarliga risker för människor och miljö, som ökad avskogning och minskad biologisk mångfald. Kravet bidrar till ökad spårbarhet och en mer hållbar odling av oljepalm. Kriterietext Palmolja och/eller palmkärnolja, om det ingår i produkten, ska vara producerade på ett sätt som minst omfattar följande:
Det är tillräckligt att dokumentationen av palmoljans/palmkärnoljans spårbarhet kan visas genom en särhållen leveranskedja (principen Identity Preserved eller Segregated). | ||||
Information om ursprung - sammansatta produkter vegetabilier | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Information om ursprung kan vara upplysande för upphandlande myndigheter, t.ex. vilken miljölagstiftning som har gällt vid produktionen. Spårbarhet är en förutsättning för att kunna spåra eventuella produktfel och för att kunna garantera att produkten uppfyller rätt kvalitet. Kriterietext För sammansatta produkter som består av flera råvaror med ett vegetabiliskt innehåll över 20 % av enskild vara, ska skriftlig information kunna lämnas vid förfrågan om vilket land råvaran är odlad och förädlad. | ||||
EU-ekologisk vara | Basnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet En ekologisk produktion strävar efter att utnyttja naturresurser som energi, mark och vatten på ett långsiktigt hållbart sätt. Det ekologiska jordbruket ska respektera naturens ekosystem och olika naturliga kretslopp och sträva efter att upprätthålla och förbättra kvaliteten på jord, vatten, växternas sundhet och djurens hälsa. Kriterietext Livsmedelsprodukter ska vara producerade i enlighet med förordning (EU) 2018/848 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter. | ||||
GMO-fri vara | Basnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet För upphandlande myndigheter som tagit ställning mot GMO kan detta efterfrågas. Miljöpåverkan från genmodifierade organismer är inte helt klarlagd. Livsmedel som innehåller GMO ska vara märkt. Kriterietext Produkter av spannmål och socker ska ej innehålla GMO i märkningspliktig mängd.1 | ||||
Mer hållbart producerad palmolja i livsmedel | Basnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Palmolja som produceras i stor skala kan innebära allvarliga risker för människor och miljö, som ökad avskogning och minskad biologisk mångfald. Kravet bidrar till att öka förutsättningarna för omställning mot en mer hållbar odling av oljepalm. Kriterietext Palmolja och/eller palmkärnolja, om det ingår i produkten, ska vara producerad på ett sätt som minst omfattar följande:
Det är tillräckligt att dokumentationen av palmoljans/palmkärnoljans spårbarhet kan visas genom en särhållen leveranskedja (principen Identity Preserved eller Segregated) eller genom massbalans (principen Mass Balance), eller genom krediter (Credits/Book and Claim).
|
Matbröd och kaffebröd kan ingå i fullsortimentsupphandlingar, men vid upphandling av färskt matbröd och kaffebröd sker detta ofta genom separata upphandlingar.
Klimatpåverkan från bröd uppgår till mellan 0,5 och 1 kg CO2-ekvivalenter per kg bröd, med undantag för bake-off-bröd som ligger något högre men fortfarande under 1,5 kg CO2-ekvivalenter per kg bröd. Klimatpåverkan från råvaruproduktionen är det största enskilda bidraget i brödens livscykler, ca 50 - 70 %. Transporter står för det näst största bidraget för storskaliga industribröd, men en mycket liten del för bröd med en regional marknad eller hembakat. Förpackningar svara för ca 10-15 % av klimatpåverkan, medan energianvändningen i bagerier endast står för en liten del.
Palmolja används i exempelvis kakor och friterade produkter. Produktion av denna världens viktigaste olja sker framför allt i Indonesien och Malaysia där extremt storskaliga plantager har lett till att artrik regnskog huggs ner och ersätts med oljepalmsodlingar. Det finns dock initiativ som arbetar för en mer hållbar produktion av palmolja.
Matbröd och kaffebröd med ett innehåll av spannmål på minst 20 % av enskild vara, samt palmolja. Exempel på produkter som omfattas av kriterierna:
- Bröd (hårt, mjukt färskt, mjukt fryst, bake off)
- Kaffebröd
Använd det kriterium eller de kriterier/nivåer som passar ert behov och era målsättningar.
Viktigt är också att ange hur anbudsgivaren ska svara på kriterierna och vilka verifikat (bevismedel) som ska lämnas (t.ex. leverantörsförsäkran).