Start

Jämställdhetskrav i offentlig upphandling

Publicerad 04 juni 2018
Hej

Jag jobbar på ett stort globalt IT konsult bolag som bedriver en allt annat än jämställd verksamhet. Så klart syns det, som vanligt, rent siffermässigt om man tittar i bolagsledningen och nivån direkt under denna.

Det har varit mycket politisk diskussion kring kvotering senaste åren, och åsikterna där går isär. Det enda de flesta kan enas kring är att vi vill ha ett jämställt samhälle. Jag tycker att Upphandlingsmyndigheten kan ta ett stort ansvar för att driva den här frågan framåt, då ni har enormt mycket makt på marknaden. Varför inför ni inte jämställdhet som en fråga i alla upphandlingar som görs? Ju fler antal kvinnor i bolagsledning och nivån under denna, desto högre poäng i upphandlingen. Det är så enkelt att införa, men skulle få en ENORM hävstångseffekt (positiv sådan) på marknaden. Hållbarhetsfokus är ju till exempel redan ett område ni jobbar med. Men varför inte jämställdhet?

Anna-Lena Olsson

Publicerad 04 juni 2018

Hej,

Naturligtvis är jämställdhet är en viktig fråga och det finns möjlighet för upphandlande myndigheter att beakta jämställdhet vid upphandling. Upphandlingsmyndigheten har en del information om främjande av lika rättigheter och möjligheter samt upphandling för jämställdhet på vår webbplats.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har även tidigare tagit fram en vägledning för hur upphandlande myndigheter kan beakta jämställdhet vid upphandling.

Läs mer
Upphandlingsmyndigheten har ett brett uppdrag när det gäller hur sociala hänsyn kan beaktas vid upphandling. Läs mer om socialt ansvarsfull upphandling på vår webbplats. Se även inlägget Kan tilldelningskriterier grunda sig på mångfald (exempelvis kön och ålder)? i vår Frågeportal.

Med vänlig hälsning,

Lisa

07 juni 2018 (Uppdaterat 20 september 2021)

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

25–26 april är Frågeservice stängd på grund av verksamhetsutveckling. På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.