Start

Kan man lämna en ny ansökan till ett valfrihetssystem enligt LOV direkt efter ett avslag?

Publicerad 19 november 2019
Hej,

Vi har fått avslag på en ansökan i en LOV-upphandling. Finns det något som hindrar verksamheten att omedelbart därefter inkomma med en ny ansökan i samma upphandling (givetvis under antagandet att att förutsättningar då finns för att ansökan ska godtas)?

Fredrik Ewerlöf

Publicerad 19 november 2019

Hej Fredrik,

Det finns ingenting som hindrar en leverantör från att omedelbart efter ett avslag inkomma med en ny ansökan i samma valfrihetssystem. Denna möjlighet finns oavsett om det finns förutsättningar för att ansökan ska godtas eller inte, men för att öka leverantörens möjligheter att godtas är det lämpligt att göra de justeringar som krävs enligt förfrågningsunderlaget.

Om leverantören fått avslag på felaktiga grunder
Om leverantören har fått avslag ansökan och anser att den upphandlande organisationen gjort en felaktig bedömning, har leverantören möjlighet att ansöka om rättelse. Då ska leverantören göra en skriftlig ansökan till förvaltningsrätten inom tre veckor från det att kommunen eller landstinget lämnat sin underrättelse om beslut. Endast den leverantör som inte har blivit godkänd kan ansöka om rättelse av det beslutet.

Källhänvisningar
10 kap. 1 § lag (2008:962) om valfrihetssystem (LOV) – rättelse.

Med vänlig hälsning,

Gustav

21 november 2019 (Uppdaterat 03 augusti 2022)

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.