Start

11464:1 - källhänvisning

Jag undrar varför en etikett som består av samma material som förpackningen också ska gå att tvätta bort? Mycket material som förpackas och etiketteras i branschen står utomhus vilket ställer höga krav på etiketten, därför är detta ibland en utmaning. Jag har sökt information i fördjupad information men hittar inte svaret där, inte heller i de källhänvisningar som jag kommer åt (flera av länkarna fungerar tyvärr inte).

Alexandra Rosenqvist

Publicerad 05 oktober 2023

Hej
Tack för din fråga om krav nr 11464 Materialåtervinningsbara plastförpackningar  för byggvaror!

Ställningstagandet för delen av kravet som avser etiketter grundar sig i erfarenheter från återvinningsbranschen och förpackningsinsamlingen. Erfarenheter samlas in, bland annat genom möten och samtal, under processen när kraven arbetas fram.

Det optimala är, som du skriver, oftast om det materialet som etiketterna är gjorda av, är av samma material som förpackningen är gjord av samt att etiketterna lätt kan tvättas bort.

Men även om en etikett består av samma material som själva förpackningen så innehåller den också en hel del annat som kan minska effektiviteten i, försvåra eller i värsta fall skada återvinningen. Det kan vara tryckfärger men är också lim och andra främmande ämnen som kan komma med etiketten.

Det är också därför som en annan del av kravet innehåller en skrivning som syftar till att begränsa ytan på förpackningen som har tryck eller annat material på sig. Det är alltså för att möjliggöra en ökad återvinning och bibehållen kvalitet på den materialåtervunna råvaran totalt sett.

Vi förstår att det kan vara en utmaning men kravets utformning beror alltså på att materialåtervinningen kan skadas av tryckfärger, lim och andra främmande ämnen som kan komma med etiketten.

Hållbarhetsspecialist Margareta Berg deltog också i handläggning av frågan.
Trevlig helg!

Jens

06 oktober 2023

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

Från och med vecka 23 till och med vecka 33 når du Frågeservice via chatt måndag och fredag klockan 9–12 och via telefon tisdag–torsdag klockan 9–12. Vecka 28 och 29 är Frågeservice helt stängd.