Start

Finns det nyare beräkningsfaktorer för LCC-verktyget?

Publicerad 08 november 2023
Hej!

Jag undrar om ni har tagit fram nyare beräkningsfaktorer för klimat än från 2016 som finns för el i LCC-kalkylverktyget)?

Om det inte, har någon annan myndighet dessa uppgifter? Det hade varit bra om det fanns generella schabloner inom staten för att beräkna verksamhetens klimatpåverkan som utgångspunkt så att inte alla räknar olika/använder uppgifter från föfetag som räknar på olika sätt.

Hanna Stafhammar Kjellgren

Publicerad 08 november 2023

Hej Hanna,

Vårt LCC-verktyg är en investeringskalkyl som tar hänsyn investeringens hela livslängd från inköp. Syftet med de är att räkna in investeringens kostnad under hela dess livslängd. Detta arbetssätt främjar även miljömässig hållbarhet då till exempel framtida energianvändning är en parameter i kalkylen. Vi har inga nyare siffror än de som var exempel från 2016 för klimatpåverkan i kalkylen.

För att få mer korrekta uppgifter i kalkylen kan den upphandlande organisationen fråga sina egna el- eller bränsleleverantörer om vilken klimatpåverkan finns i el- eller bränsleanvändningen. Energileverantören får sina uppgifter om klimatpåverkan från sin elmix (koldioxidutsläpp per kilowattimme) eller sitt bränsle. I andra fall kan upphandlande organisationen använda riktvärden från flik 5 i kalkylen. Här finns en länk till en rapport från IVL Svenska Miljöinstitutet om Emissionsfaktorer för nordisk elmix med hänsyn till import och export (ivl.se) (2021). Det finns även emissionsfaktorer för förbränning på Naturvårdsverkets webbplats men dessa har inte ett LCA-perspektiv.

Vill den upphandlande organisationen analysera vilken klimatpåverkan de egna inköpen genererar totalt har Upphandlingsmyndigheten stöd för hur man gör en miljöspendanalys. I stödet ingår en Excel-fil med klimatindikatorer för olika inköpskategorier. Filen är från 2022 men är under revidering.

Med vänlig hälsning,

Heini-Marja

Hållbarhetsspecialist

12 januari 2024

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

25–26 april är Frågeservice stängd på grund av verksamhetsutveckling. På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.