Start

Vad innebär lagen om uthyrning av arbetstagare vid upphandling av konsulttjänster?

Publicerad 14 december 2022
Hur påverkar de nya bestämmelser i lagen om uthyrning av arbetstagare från den 1 oktober 2022 upphandling av olika typer av konsulttjänster? De nya bestämmelserna påverkar de fall där en inhyrd konsult ska arbeta under myndighetens kontroll och ledning under en period längre än 24 månader.

Anders

Publicerad 14 december 2022

Hej Anders,  

Enligt de nya bestämmelserna i lagen om uthyrning av arbetstagare ska ett kundföretag, vilket kan vara en upphandlande organisation, erbjuda en tillsvidareanställning till en arbetstagare som genom uthyrning har varit placerad hos kundföretaget på en och samma driftsenhet i sammanlagt mer än 24 månader under en period om 36 månader. Erbjudandet ska lämnas senast en månad efter det att tidsgränsen överskridits. Kundföretaget får i stället för att erbjuda en tillsvidareanställning betala en ersättning till arbetstagaren som motsvarar två för arbetstagaren aktuella månadslöner.  

Vid upphandling av olika typer av konsulttjänster kan upphandlande organisationer därför behöva ta hänsyn till att en skyldighet att erbjuda anställning eller betala ersättning kan uppkomma.

Notera att det inte är möjligt att i avtalet med leverantören reglera bort skyldigheten som följer av uthyrningslagen. Om en upphandlande organisation inte önskar anställa exempelvis inhyrda konsulter behöver organisationen i stället hålla koll på hur länge konsulterna har varit placerade hos organisationen.  

Ett möjligt sätt att hantera detta kan vara att i avtalet reglera att leverantören ska ha rutiner för att kontrollera och informera organisationen om hur länge en viss konsult varit inhyrd samt att leverantören ska informera i förväg om en viss konsult riskerar att arbeta i sammanlagt mer än 24 månader under en period om 36 månader för organisationen. Det skulle även kunna vara möjligt att i avtalet reglera att den upphandlande organisationen, vid en situation där en konsult ser ut att överstiga tidsperioden, ska ha en möjlighet att avsluta uppdraget eller byta konsult.

Stäm av med potentiella leverantörer innan upphandlingen
Upphandlingsmyndigheten kan inte bedöma om ett specifikt krav är förenligt med lagen om offentlig upphandling (LOU) eller inte. Det är initialt den upphandlande organisationen som ska göra den bedömningen och i slutändan är det endast en domstol som kan avgöra den frågan med beaktande av samtliga omständigheter i det enskilda fallet.

Genom en välgrundad marknadsanalys kan en upphandlande organisation säkerställa att kravet är förenligt med de grundläggande upphandlingsprinciperna, vilket vi rekommenderar. Det kan göras genom att ha tidig dialog med leverantörerna eller skicka ut upphandlingsdokumenten på extern remiss till leverantörerna för att få in synpunkter.

Läs gärna mer om tidig dialog och extern remiss på vår webbplats.

Källhänvisningar

12 a § lag (2012:854) om uthyrning av arbetstagare – ett kundföretag ska erbjuda en tillsvidareanställning hos företaget till en arbetstagare som genom uthyrning har varit placerad hos kundföretaget på en och samma driftsenhet i sammanlagt mer än 24 månader under en period om 36 månader.

Med vänlig hälsning,

Sofia

Jurist

22 december 2022

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.