Kött
En minskad köttkonsumtion i västvärlden är ett viktigt bidrag för att nå globala klimatmål och många växtbaserade alternativ finns idag på marknaden. När kött konsumeras finns dock stor möjlighet att välja produkter utefter hållbarhetsaspekter och på så sätt bidra till positiva effekter på exempelvis biologisk mångfald och öppna landskap. Produktionen av kött och andra animaliska livsmedel skiljer sig mycket åt, exempelvis beroende på typ av djurslag, produktionssystem och djurhållning. Vilken miljö- och klimatpåverkan olika köttprodukter har skiljer sig därför också åt. Upphandlande myndigheter som tar hänsyn till hållbarhetsaspekter vid upphandling av olika produkter av kött kan därmed bidra till att göra skillnad vad gäller påverkan på klimatet, utsläpp av miljö- och/eller hälsofarliga ämnen, biologisk mångfald, djurhälsa och djurvälfärd.
Expandera rad för mer information | |||||
---|---|---|---|---|---|
Operativa ingrepp med bedövning - nötkött och mjölk | Basnivå | Teknisk specifikation | Kravpaket nötkött Nationella livsmedelsstrategin | ||
Information om kriteriet Kriterietext Nötkött och/eller mjölkråvara ska komma från djur som varit bedövade vid samtliga operativa ingrepp som kastrering, avhorning eller bränning av hornanlag. Avhorning med kemisk pasta eller kastrering med gummiring är inte tillåten. | |||||
Operativa ingrepp med bedövning - nötkött och mjölk | Basnivå | Teknisk specifikation | Nötkött | ||
Information om kriteriet Kriterietext Nötkött och/eller mjölkråvara ska komma från djur som varit bedövade vid samtliga operativa ingrepp som kastrering, avhorning eller bränning av hornanlag. Avhorning med kemisk pasta eller kastrering med gummiring är inte tillåten. | |||||
Ansvarsfullt producerad fodersoja | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | Nötkött | ||
Information om kriteriet Kriterietext Soja som används under hela uppfödningstiden kan spåras genom en särhållen leverantörskedja eller täckas av certifikat inom produktionssystem som säkerställer:
| |||||
Ansvarsfullt producerad fodersoja | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | Lamm- och fårkött | ||
Information om kriteriet Kriterietext Soja som används under hela uppfödningstiden kan spåras genom en särhållen leverantörskedja eller täckas av certifikat inom produktionssystem som säkerställer:
| |||||
Ansvarsfullt producerad fodersoja | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | Griskött | ||
Information om kriteriet Kriterietext Soja som används under hela uppfödningstiden kan spåras genom en särhållen leverantörskedja eller täckas av certifikat inom produktionssystem som säkerställer:
| |||||
Förbud mot svanskupering - griskött | Basnivå | Teknisk specifikation | Kravpaket griskött Nationella livsmedelsstrategin | ||
Information om kriteriet Kriterietext Griskött ska komma från djur vars svans inte avlägsnas i förebyggande syfte, exempelvis för att förhindra svansskador. En grissvans får endast avlägsnas av veterinärmedicinska skäl och ingreppet får endast utföras av veterinär. | |||||
Förbud mot svanskupering - griskött | Basnivå | Teknisk specifikation | Griskött | ||
Information om kriteriet Kriterietext Griskött ska komma från djur vars svans inte avlägsnas i förebyggande syfte, exempelvis för att förhindra svansskador. En grissvans får endast avlägsnas av veterinärmedicinska skäl och ingreppet får endast utföras av veterinär. | |||||
Ekologisk vara - tillägg lamm- och fårkött | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | Lamm- och fårkött | ||
Information om kriteriet Kriterietext Produkter av lamm och fårkött ska komma från ekologisk produktion i enlighet med förordning (EG) 834/20071 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter, samt följande krav:
1 From 1 jan 2022 gäller Förordning (EU) 848/2018. | |||||
Information om ursprung sammansatta produkter - kött | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | Nötkött | ||
Information om kriteriet Kriterietext För sammansatta produkter med ett köttinnehåll över 10 % ska skriftlig information kunna lämnas vid förfrågan om i vilket land djuret är fött/kläckt, uppfött, slaktat och förädlat. | |||||
Information om ursprung sammansatta produkter - kött | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | Lamm- och fårkött | ||
Information om kriteriet Kriterietext För sammansatta produkter med ett köttinnehåll över 10 % ska skriftlig information kunna lämnas vid förfrågan om i vilket land djuret är fött/kläckt, uppfött, slaktat och förädlat. | |||||
Information om ursprung sammansatta produkter - kött | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | Griskött | ||
Information om kriteriet Kriterietext För sammansatta produkter med ett köttinnehåll över 10 % ska skriftlig information kunna lämnas vid förfrågan om i vilket land djuret är fött/kläckt, uppfött, slaktat och förädlat. | |||||
Foder utan GMO-innehåll | Spjutspetsnivå | Teknisk specifikation | Kravpaket lamm-och fårkött Nationella livsmedelsstrategin | ||
Information om kriteriet Kriterietext Animaliska livsmedel ska komma från djur vars foder under uppfödningstiden inte innehållit GMO i märkningspliktig mängd enligt direktiv 2001/18/EG artikel 30. | |||||
Foder utan GMO-innehåll | Spjutspetsnivå | Teknisk specifikation | Kravpaket nötkött Nationella livsmedelsstrategin | ||
Information om kriteriet Kriterietext Animaliska livsmedel ska komma från djur vars foder under uppfödningstiden inte innehållit GMO i märkningspliktig mängd enligt direktiv 2001/18/EG artikel 30. | |||||
Foder utan GMO-innehåll | Spjutspetsnivå | Teknisk specifikation | Kravpaket griskött Nationella livsmedelsstrategin | ||
Information om kriteriet Kriterietext Animaliska livsmedel ska komma från djur vars foder under uppfödningstiden inte innehållit GMO i märkningspliktig mängd enligt direktiv 2001/18/EG artikel 30. | |||||
Foder utan GMO-innehåll | Spjutspetsnivå | Teknisk specifikation | Griskött | ||
Information om kriteriet Kriterietext Animaliska livsmedel ska komma från djur vars foder under uppfödningstiden inte innehållit GMO i märkningspliktig mängd enligt direktiv 2001/18/EG artikel 30. | |||||
Foder utan GMO-innehåll | Spjutspetsnivå | Teknisk specifikation | Nötkött | ||
Information om kriteriet Kriterietext Animaliska livsmedel ska komma från djur vars foder under uppfödningstiden inte innehållit GMO i märkningspliktig mängd enligt direktiv 2001/18/EG artikel 30. | |||||
Foder utan GMO-innehåll | Spjutspetsnivå | Teknisk specifikation | Lamm- och fårkött | ||
Information om kriteriet Kriterietext Animaliska livsmedel ska komma från djur vars foder under uppfödningstiden inte innehållit GMO i märkningspliktig mängd enligt direktiv 2001/18/EG artikel 30. | |||||
Tuggbart och manipulerbart strömedel - griskött | Basnivå | Teknisk specifikation | Kravpaket griskött Nationella livsmedelsstrategin | ||
Information om kriteriet Kriterietext Griskött ska komma från grisar som dagligen har haft tillgång till strömedel som halm, torv eller spån. Strömedel till grisar ska vara av förändringsbar karaktär samt ges i sådan mängd att grisarnas sysselsättningsbehov och komfortbehov tillgodoses. Under veckan före grisning ska suggor och gyltor ha tillgång till strömedel som ger dem möjlighet att utföra bobyggnadsbeteenden. | |||||
Tuggbart och manipulerbart strömedel - griskött | Basnivå | Teknisk specifikation | Griskött | ||
Information om kriteriet Kriterietext Griskött ska komma från grisar som dagligen har haft tillgång till strömedel som halm, torv eller spån. Strömedel till grisar ska vara av förändringsbar karaktär samt ges i sådan mängd att grisarnas sysselsättningsbehov och komfortbehov tillgodoses. Under veckan före grisning ska suggor och gyltor ha tillgång till strömedel som ger dem möjlighet att utföra bobyggnadsbeteenden. | |||||
EU-ekologisk vara | Basnivå | Teknisk specifikation | Lamm- och fårkött | ||
Information om kriteriet Kriterietext Produkter ska uppfylla kriterier enligt Förordning (EG) 834/2007 av den 28 juni 2007 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter. | |||||
EU-ekologisk vara | Basnivå | Teknisk specifikation | Griskött | ||
Information om kriteriet Kriterietext Produkter ska uppfylla kriterier enligt Förordning (EG) 834/2007 av den 28 juni 2007 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter. | |||||
EU-ekologisk vara | Basnivå | Teknisk specifikation | Nötkött | ||
Information om kriteriet Kriterietext Produkter ska uppfylla kriterier enligt Förordning (EG) 834/2007 av den 28 juni 2007 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter. | |||||
Information om ursprung - enkla produkter | Basnivå | Teknisk specifikation | Nötkött | ||
Information om kriteriet Kriterietext För icke-sammansatta produkter som består av endast en råvara, oblandad eller blandad med smakämnen, tillsatser eller liknande, ska följande skriftlig information kunna lämnas vid förfrågan:
| |||||
Information om ursprung - enkla produkter | Basnivå | Teknisk specifikation | Lamm- och fårkött | ||
Information om kriteriet Kriterietext För icke-sammansatta produkter som består av endast en råvara, oblandad eller blandad med smakämnen, tillsatser eller liknande, ska följande skriftlig information kunna lämnas vid förfrågan:
| |||||
Information om ursprung - enkla produkter | Basnivå | Teknisk specifikation | Griskött | ||
Information om kriteriet Kriterietext För icke-sammansatta produkter som består av endast en råvara, oblandad eller blandad med smakämnen, tillsatser eller liknande, ska följande skriftlig information kunna lämnas vid förfrågan:
| |||||
Ekologisk vara - tillägg nötkött | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | Nötkött | ||
Information om kriteriet Kriterietext Produkter av nötkött ska vara producerade enligt förordning (EG) 834/2007 av den 28 juni 2007 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter samt följande krav:
| |||||
Ekologisk vara - tillägg griskött | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | Griskött | ||
Information om kriteriet Kriterietext Produkter av griskött ska vara producerade enligt Förordning 834/2007 av den 28 juni 2007 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter samt följande krav:
| |||||
Betesdrift och utevistelse - nötkött | Basnivå | Teknisk specifikation | Kravpaket nötkött Nationella livsmedelsstrategin | ||
Information om kriteriet Kriterietext Nötkött ska komma från djur (undantaget kalvar under 6 månader, tjurar, samt djur som hålls i karantän) som under uppfödningen har haft tillgång till bete eller annan utevistelse under minst 60 dygn under betessäsongen.
| |||||
Betesdrift och utevistelse - nötkött | Basnivå | Teknisk specifikation | Nötkött | ||
Information om kriteriet Kriterietext Nötkött ska komma från djur (undantaget kalvar under 6 månader, tjurar, samt djur som hålls i karantän) som under uppfödningen har haft tillgång till bete eller annan utevistelse under minst 60 dygn under betessäsongen.
| |||||
Lösgående grisar | Basnivå | Teknisk specifikation | Kravpaket griskött Nationella livsmedelsstrategin | ||
Information om kriteriet Kriterietext Griskött ska komma från produktion där grisarna har varit lösgående under hela uppfödningen. Suggor får inte fixeras i samband med grisning. I undantagsfall, om suggor uppvisar aggressivt eller onormalt beteende som utgör en uppenbar skaderisk för smågrisar, får rörelsefriheten tillfälligt begränsas med skyddsgrind eller motsvarande i maximalt 3 dagar. Skyddsgrind eller motsvarande anordning får också användas tillfälligt om suggans beteende utgör en uppenbar skaderisk för skötaren samt när suggan hanteras för vård och behandling. En gris som är särskilt aggressiv mot andra grisar får tillfälligt hållas individuellt i box som den kan vända sig i utan svårigheter. | |||||
Lösgående grisar | Basnivå | Teknisk specifikation | Griskött | ||
Information om kriteriet Kriterietext Griskött ska komma från produktion där grisarna har varit lösgående under hela uppfödningen. Suggor får inte fixeras i samband med grisning. I undantagsfall, om suggor uppvisar aggressivt eller onormalt beteende som utgör en uppenbar skaderisk för smågrisar, får rörelsefriheten tillfälligt begränsas med skyddsgrind eller motsvarande i maximalt 3 dagar. Skyddsgrind eller motsvarande anordning får också användas tillfälligt om suggans beteende utgör en uppenbar skaderisk för skötaren samt när suggan hanteras för vård och behandling. En gris som är särskilt aggressiv mot andra grisar får tillfälligt hållas individuellt i box som den kan vända sig i utan svårigheter. | |||||
Operativa ingrepp med bedövning - kött och mjölk från lamm, får och get | Basnivå | Teknisk specifikation | Kravpaket lamm-och fårkött Nationella livsmedelsstrategin | ||
Information om kriteriet Kriterietext Kött och mjölkprodukter ska komma från djur som varit bedövade vid samtliga operativa ingrepp, exempelvis vid kastrering och avhorning. Avhorning med kemisk pasta eller kastrering med gummiring får inte förekomma. | |||||
Operativa ingrepp med bedövning - kött och mjölk från lamm, får och get | Basnivå | Teknisk specifikation | Lamm- och fårkött | ||
Information om kriteriet Kriterietext Kött och mjölkprodukter ska komma från djur som varit bedövade vid samtliga operativa ingrepp, exempelvis vid kastrering och avhorning. Avhorning med kemisk pasta eller kastrering med gummiring får inte förekomma. | |||||
Naturbeteskött - Betesdrift på naturbetesmark - lamm-och fårkött | Spjutspetsnivå | Teknisk specifikation | Lamm- och fårkött | ||
Information om kriteriet Kriterietext Kött ska komma från djur som har haft tillgång till bete under hela dygnet under en sammanhängande betessäsong. Betesdriften ska under minst halva betesperioden ske på naturbetesmarker, det vill säga naturliga gräsmarker som inte har gödslats (förutom djurens naturliga avföring), plöjts, bevattnats eller bearbetats maskinellt på minst 20 år. | |||||
Betesdrift och utevistelse - kött och mjölk från lamm, får och get | Basnivå | Teknisk specifikation | Kravpaket lamm-och fårkött Nationella livsmedelsstrategin | ||
Information om kriteriet Kriterietext Kött och mjölkprodukter ska komma från djur som har hållits på bete eller på annat sätt givits möjlighet att vistas utomhus under en sammanhängande tidsperiod om minst 2 månader årligen, under betessäsongen så som den definieras i produktionslandet. | |||||
Betesdrift och utevistelse - kött och mjölk från lamm, får och get | Basnivå | Teknisk specifikation | Lamm- och fårkött | ||
Information om kriteriet Kriterietext Kött och mjölkprodukter ska komma från djur som har hållits på bete eller på annat sätt givits möjlighet att vistas utomhus under en sammanhängande tidsperiod om minst 2 månader årligen, under betessäsongen så som den definieras i produktionslandet. | |||||
Transport av djur till slakt | Basnivå | Teknisk specifikation | Nötkött | ||
Information om kriteriet Kriterietext Kött ska komma från uppfödning där djur maximalt har transporterats 8 timmar till slakt. | |||||
Transport av djur till slakt | Basnivå | Teknisk specifikation | Lamm- och fårkött | ||
Information om kriteriet Kriterietext Kött ska komma från uppfödning där djur maximalt har transporterats 8 timmar till slakt. | |||||
Transport av djur till slakt | Basnivå | Teknisk specifikation | Griskött | ||
Information om kriteriet Kriterietext Kött ska komma från uppfödning där djur maximalt har transporterats 8 timmar till slakt. | |||||
Slaktmetod - kött | Basnivå | Teknisk specifikation | Nötkött | ||
Information om kriteriet Kriterietext Kött ska komma från djur som varit helt bedövat när avblodning sker och helt medvetslöst fram till dess att döden inträder oavsett bedövningsmetod. | |||||
Slaktmetod - kött | Basnivå | Teknisk specifikation | Lamm- och fårkött | ||
Information om kriteriet Kriterietext Kött ska komma från djur som varit helt bedövat när avblodning sker och helt medvetslöst fram till dess att döden inträder oavsett bedövningsmetod. | |||||
Slaktmetod - kött | Basnivå | Teknisk specifikation | Griskött | ||
Information om kriteriet Kriterietext Kött ska komma från djur som varit helt bedövat när avblodning sker och helt medvetslöst fram till dess att döden inträder oavsett bedövningsmetod. | |||||
Naturbeteskött - Betesdrift på naturbetesmark - nötkött | Spjutspetsnivå | Teknisk specifikation | Nötkött | ||
Information om kriteriet Kriterietext Nötkött ska komma från djur som har givits möjlighet att vistats ute och haft tillgång till bete under hela dygnet under betessäsongen. Betesdriften ska under minst halva betesperioden ske på naturbetesmarker, det vill säga naturliga gräsmarker som inte har gödslats (förutom betesdjurens naturliga avföring), plöjts, bevattnats eller bearbetats maskinellt på minst 20 år. | |||||
Grovfoder till kalvar - nötkött och mjölk | Basnivå | Teknisk specifikation | Kravpaket nötkött Nationella livsmedelsstrategin | ||
Information om kriteriet Kriterietext Nötkött och/eller mjölkprodukter ska komma från produktion där kalvarna har fri tillgång till grovfoder senast från 2 veckors ålder och upp till 6 månaders ålder. | |||||
Grovfoder till kalvar - nötkött och mjölk | Basnivå | Teknisk specifikation | Nötkött | ||
Information om kriteriet Kriterietext Nötkött och/eller mjölkprodukter ska komma från produktion där kalvarna har fri tillgång till grovfoder senast från 2 veckors ålder och upp till 6 månaders ålder. | |||||
Minskad klimatpåverkan från produktionen - nötkött och mjölk | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | Nötkött | ||
Information om kriteriet Kriterietext Produkter av nötkött och/eller mjölkprodukter ska komma från produktion där åtgärder genomförs för att minska produktionens klimatpåverkan. Minst en av nedanstående åtgärder ska ha genomförts:
| |||||
Ansvarsfull antibiotikaanvändning - kött och mjölk | Basnivå | Teknisk specifikation | Kravpaket lamm-och fårkött Nationella livsmedelsstrategin | ||
Information om kriteriet Kriterietext Animaliska livsmedel ska komma från djurproduktion där antibiotika inte används i tillväxtfrämjande eller rutinmässigt i förebyggande syfte. Antibiotika ska endast användas efter ordination av veterinär till sjuka djur eller till djur i grupper där sjukdom brutit ut, efter att klinisk sjukdom diagnosticerats i en del av gruppen. Totalt antal medicinska behandlingar, orsaken till behandling och använda preparat ska dokumenteras. Tredje och fjärde generationens cefalosporiner samt fluorokinoloner får endast användas när mikrobiologisk undersökning och resistensbestämning visar att verksamt alternativ saknas. | |||||
Ansvarsfull antibiotikaanvändning - kött och mjölk | Basnivå | Teknisk specifikation | Kravpaket nötkött Nationella livsmedelsstrategin | ||
Information om kriteriet Kriterietext Animaliska livsmedel ska komma från djurproduktion där antibiotika inte används i tillväxtfrämjande eller rutinmässigt i förebyggande syfte. Antibiotika ska endast användas efter ordination av veterinär till sjuka djur eller till djur i grupper där sjukdom brutit ut, efter att klinisk sjukdom diagnosticerats i en del av gruppen. Totalt antal medicinska behandlingar, orsaken till behandling och använda preparat ska dokumenteras. Tredje och fjärde generationens cefalosporiner samt fluorokinoloner får endast användas när mikrobiologisk undersökning och resistensbestämning visar att verksamt alternativ saknas. | |||||
Ansvarsfull antibiotikaanvändning - kött och mjölk | Basnivå | Teknisk specifikation | Kravpaket griskött Nationella livsmedelsstrategin | ||
Information om kriteriet Kriterietext Animaliska livsmedel ska komma från djurproduktion där antibiotika inte används i tillväxtfrämjande eller rutinmässigt i förebyggande syfte. Antibiotika ska endast användas efter ordination av veterinär till sjuka djur eller till djur i grupper där sjukdom brutit ut, efter att klinisk sjukdom diagnosticerats i en del av gruppen. Totalt antal medicinska behandlingar, orsaken till behandling och använda preparat ska dokumenteras. Tredje och fjärde generationens cefalosporiner samt fluorokinoloner får endast användas när mikrobiologisk undersökning och resistensbestämning visar att verksamt alternativ saknas. | |||||
Ansvarsfull antibiotikaanvändning - kött och mjölk | Basnivå | Teknisk specifikation | Nötkött | ||
Information om kriteriet Kriterietext Animaliska livsmedel ska komma från djurproduktion där antibiotika inte används i tillväxtfrämjande eller rutinmässigt i förebyggande syfte. Antibiotika ska endast användas efter ordination av veterinär till sjuka djur eller till djur i grupper där sjukdom brutit ut, efter att klinisk sjukdom diagnosticerats i en del av gruppen. Totalt antal medicinska behandlingar, orsaken till behandling och använda preparat ska dokumenteras. Tredje och fjärde generationens cefalosporiner samt fluorokinoloner får endast användas när mikrobiologisk undersökning och resistensbestämning visar att verksamt alternativ saknas. | |||||
Ansvarsfull antibiotikaanvändning - kött och mjölk | Basnivå | Teknisk specifikation | Lamm- och fårkött | ||
Information om kriteriet Kriterietext Animaliska livsmedel ska komma från djurproduktion där antibiotika inte används i tillväxtfrämjande eller rutinmässigt i förebyggande syfte. Antibiotika ska endast användas efter ordination av veterinär till sjuka djur eller till djur i grupper där sjukdom brutit ut, efter att klinisk sjukdom diagnosticerats i en del av gruppen. Totalt antal medicinska behandlingar, orsaken till behandling och använda preparat ska dokumenteras. Tredje och fjärde generationens cefalosporiner samt fluorokinoloner får endast användas när mikrobiologisk undersökning och resistensbestämning visar att verksamt alternativ saknas. | |||||
Ansvarsfull antibiotikaanvändning - kött och mjölk | Basnivå | Teknisk specifikation | Griskött | ||
Information om kriteriet Kriterietext Animaliska livsmedel ska komma från djurproduktion där antibiotika inte används i tillväxtfrämjande eller rutinmässigt i förebyggande syfte. Antibiotika ska endast användas efter ordination av veterinär till sjuka djur eller till djur i grupper där sjukdom brutit ut, efter att klinisk sjukdom diagnosticerats i en del av gruppen. Totalt antal medicinska behandlingar, orsaken till behandling och använda preparat ska dokumenteras. Tredje och fjärde generationens cefalosporiner samt fluorokinoloner får endast användas när mikrobiologisk undersökning och resistensbestämning visar att verksamt alternativ saknas. | |||||
Operativa ingrepp med bedövning och smärtlindring - nötkött och mjölk | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | Nötkött | ||
Information om kriteriet Kriterietext Nötkött och/eller mjölkprodukter ska komma från djur som har varit bedövade vid operativa ingrepp så som kastrering, avhorning eller bränning av hornanlag. Avhorning med kemisk pasta eller kastrering med gummiring är inte tillåten. Förutom bedövning ska smärtlindring (Non-steroid Anti-inflammatory Drugs - NSAID) ges i samband med samtliga operativa ingrepp. | |||||
Produkter av oljepalm i foder | Spjutspetsnivå | Teknisk specifikation | Griskött | ||
Information om kriteriet Kriterietext Animaliska livsmedel ska komma från produktion där produkter eller biprodukter av oljepalm, om det används i djurfodret, är till 100% hållbarhetscertifierad eller till 100% täcks av hållbarhetskrediter. | |||||
Produkter av oljepalm i foder | Spjutspetsnivå | Teknisk specifikation | Nötkött | ||
Information om kriteriet Kriterietext Animaliska livsmedel ska komma från produktion där produkter eller biprodukter av oljepalm, om det används i djurfodret, är till 100% hållbarhetscertifierad eller till 100% täcks av hållbarhetskrediter. | |||||
Produkter av oljepalm i foder | Spjutspetsnivå | Teknisk specifikation | Lamm- och fårkött | ||
Information om kriteriet Kriterietext Animaliska livsmedel ska komma från produktion där produkter eller biprodukter av oljepalm, om det används i djurfodret, är till 100% hållbarhetscertifierad eller till 100% täcks av hållbarhetskrediter. | |||||
Operativa ingrepp med bedövning - griskött | Basnivå | Teknisk specifikation | Kravpaket griskött Nationella livsmedelsstrategin | ||
Information om kriteriet Kriterietext Griskött ska komma ifrån djur som varit bedövade vid samtliga operativa ingrepp. Om kastrering av smågrisar utförs som ett operativt ingrepp ska grisarna vara bedövade vid ingreppet. | |||||
Operativa ingrepp med bedövning - griskött | Basnivå | Teknisk specifikation | Griskött | ||
Information om kriteriet Kriterietext Griskött ska komma ifrån djur som varit bedövade vid samtliga operativa ingrepp. Om kastrering av smågrisar utförs som ett operativt ingrepp ska grisarna vara bedövade vid ingreppet. | |||||
Operativa ingrepp med bedövning och smärtlindring - griskött | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | Griskött | ||
Information om kriteriet Kriterietext Griskött ska komma från djur som har varit bedövade vid samtliga operativa ingrepp. Om kastrering av smågrisar utförs som ett operativt ingrepp ska grisarna vara bedövade vid ingreppet. Förutom bedövning ska smärtlindring (Non-steroid Anti-inflammatory Drugs - NSAID) ges i samband med samtliga operativa ingrepp. |
Ladda ner valda kriterier
En minskad köttkonsumtion i västvärlden är ett viktigt bidrag för att nå globala klimatmål och många växtbaserade alternativ finns idag på marknaden. När kött konsumeras finns dock stor möjlighet att välja produkter utefter hållbarhetsaspekter och på så sätt bidra till positiva effekter på exempelvis biologisk mångfald och öppna landskap. Produktionen av kött och andra animaliska livsmedel skiljer sig mycket åt, exempelvis beroende på typ av djurslag, produktionssystem och djurhållning. Vilken miljö- och klimatpåverkan olika köttprodukter har skiljer sig därför också åt. Upphandlande myndigheter som tar hänsyn till hållbarhetsaspekter vid upphandling av olika produkter av kött kan därmed bidra till att göra skillnad vad gäller påverkan på klimatet, utsläpp av miljö -och/eller hälsofarliga ämnen, biologisk mångfald, djurhälsa och djurvälfärd.
Kött är en källa till många näringsämnen exempelvis B12, järn och protein men är också det livsmedel som påverkar miljön mest1. Förbrukningen, det vill säga den mängd kött i slaktvikt som krävs för att tillgodose konsumtionen, har minskat de senaste åren, från 87,8 kg per capita 2016 till 81,9 kg per capita 2019, men då inkluderas även ben och svinn som uppstår i livsmedelskedjan2. Jordbruksverket uppskattar att den verkliga konsumtionen ligger på ungefär hälften av förbrukningen, vilket för 2019 skulle motsvara knappt 41 kg per capita3.
Animalieproduktionen står för ca 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser4. Stora landarealer tas i anspråk globalt för foderproduktion och bete. Konsumtionen av kött är därför – oavsett var och hur det producerats – förknippat med stor klimatpåverkan5. Produktion av nötkött och lammkött orsakar på grund av djurens fodersmältning utsläpp av metan som är en starkare växthusgas men med kortare uppehållstid i atmosfären jämfört med koldioxid6. Produktion av griskött orsakar lägre växthusgasutsläpp men har i sin tur inte samma positiva bidrag till bevarandet av biologisk mångfald och ett rikt odlingslandskap som betande djur.
Animalieproduktion, som all typ av jordbruk, leder till utsläpp av näringsämnen och kemikalier till omgivande ekosystem, exempelvistill följd av användning av gödselmedel och växtskyddsmedel. Även ekologisk produktion medför utsläpp men använder inte syntetiskt framställda kemiska växtskyddsmedel vilket minskar utsläppen av naturfrämmande ämnen i miljön7. Ekologisk produktion bidrar också positivt till den biologiska mångfalden8.
Artikel 13 i EUF-fördraget anger att Europeiska unionen och dess medlemsstater vid utformning och genomförande av unionens politik fullt ut ska ta hänsyn till välfärd för djuren som kännande varelser9. Förebyggande djurhälsoåtgärder och gott djurskydd bidrar därtill både till att djuren producerar mer effektivt och att antibiotikaanvändningen kan hållas på ett minimum. All användning av antibiotika innebär en ökad risk för antibiotikaresistens som utgör ett av de främsta hoten mot folkhälsan globalt10.
Gemensamt för all köttproduktion är att den största påverkan kommer ifrån foderanvändning och djurhållning, transporter och förpackningar utgör en relativt sett liten del av miljöavtrycket per kg kött11.
2 Exklusive hemslakt Jordbruksverket, 2020
3 Ibid.
6 Ibid.
9 Fördraget om Europeiska Unionens Funktionssätt, 2009
Använd det eller de hållbarhetskriterier som passar ert behov, målsättningar och där ni har möjlighet att följa upp kraven som ställts. Ange i ditt upphandlingsdokument specifikt vilka produkter som ska uppfylla ett visst krav. Viktigt är också att ange hur anbudsgivaren ska svara på kriterierna. Gör en noggrann marknadsanalys för att informera dig om marknadstillgång. Se gärna Upphandlingsmyndighetens stöd för marknadsanalys och tidig dialog.